poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Morele w cieście francuskim

-> Skrócona wersja przepisu dostępna w formie pdf do pobrania tutaj <-

Przepis znalazłam tutaj, ponieważ szukałam jakiegoś pomysłu co można zrobić z większej ilości moreli :). Akurat ciasto francuskie było w lodówce, więc wzięłam się do roboty. Zrezygnowałam z samodzielnego wykonania ciasta francuskiego, gdyż jest to strasznie praco i czasochłonne. Użyłam gotowego. Nadzienie też lekko zmodyfikowałam, aby pasowało do mniejszej ilości ciasta. Miałam tylko jedno opakowanie ciasta francuskiego, które miało wymiary 37x25cm, z tego mogłam zrobić małe ciasto o wymiarach 17x24cm i na takie jest mój przepis. Polecam kupienie dwóch ciast francuskich, wtedy wyjdzie o wiele więcej :).


Składniki na ciasto o wymiarach 17x24cm:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 300 g moreli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Ciasto jest gotowe, więc bierzemy się za nadzienie :).

1. Morele pozbawiamy pestek i kroimy na pół. Następnie przekładamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Gotujemy około 10-15 min tak aby masa zgęstniała i uzyskała konsystencję dżemiku. Odstawiamy do wystudzenia.


2. Gdy nadzienie stygnie my powoli możemy przygotować odpowiednio ciasto. Z rozłożonego ciasta wychodzi nam prostokąt. Odcinamy z węższej strony paski po około 1,5cm, pozostały prostokąt dzielimy na dwie równe części a dodatkowo z każdej z nich również odcinamy po pasku 1,5cm. Dzięki temu otrzymujemy dwa takie same duże prostokąty i cztery paski, po dwa na długość i szerokość. Na blasze posmarowanej olejem układamy naszą wanienkę (1). Dobrze sklejamy aby nic nam nie wypłynęło. Następnie osobno w miseczce rozbełtujemy jajko i dodajemy mleka. Przy użyciu pędzla do ciasta smarujemy naszą "foremkę". Teraz możemy wyłożyć przygotowane nadzienie (2). W moim przypadku było to 200g moreli. Jednak wydaje mi się, że można było dodać ich znacznie więcej :). Teraz dokładnie przykrywamy całość pozostałym kawałkiem ciasto i znów pokrywamy jajkiem (3). Dokładnie sklejamy wszystkie boki aby się nie rozeszło. Jak widać u mnie się rozeszło (4) :D, ale i tak wyszło naprawdę pysznie. Ciasto francuskie pasuje chyba do wszystkiego ;).

Mimo wszystko polecam użycie dwóch płatów ciasta francuskiego, dzięki temu ciasto wyjdzie nam większe i tak szybko nie zniknie z talerza :D.
 

6 komentarzy:

  1. mega apetycznie wygląda :D a ja głodna akurat jestem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Były pyszne :) szczególnie, że morele z ogródka:)chętnie też bym się dowiedziała jak zrobiłaś dżem morelowy hmm? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia miej litość,takie mniamuśne że ślinka leci,,,

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka :) bardzo lubie ciasta francuskie :)

    OdpowiedzUsuń